NIAGA TONE EXCEL

 


KENAPA TONE EXCEL ?

image3_orig

PELUANG PERNIAGAAN BERSAMA TONE EXCEL

images-4

3 Soalan dari saya…

1.  SUDAH BERAPA LAMA GUNA HANDFON?

2.  BELANJA MELEBIHI RM50 SEBULAN?

3.  ADAKAH ANDA MENDAPAT APA-APA PULANGAN?

MARI KITA LIHAT PELUANG INI…

Sebelum itu saya ingin menerangkan latar belakang syarikat Tone Excel ini.

Tone Excel Sdn Bhd ditubuhkan pada 2009 dan kini mempunyai ahli yang berdaftar melebihi 1 juta lebih ahli. Tone excel memberi peluang kepada pengguna telefon bimbit menikmati kelebihan-kelebihan serta menjana pendapatan sampingan. Hanya bermodalkan RM98.60,( sekali seumur hidup ) . Kini semua mampu mengubah kehidupan mereka dan menjana pendapatan ribuan ringgit setiap bulan Dengan hanya memperkenalkan produk SIMKAD TONE EXCEL kepada penguna telefon bimbit yang lain.

6837261_orig

 MISI kami adalah memberi peluang kepada penguna-penguna telefon bimbit di Malaysia menjana pendapatan sambil menikmati kelebihan-kelebihan yang diberikan oleh syarikat.
MATLAMAT kami adalah untuk membantu anda bebas dari masalah kewangan & kos sara hidup yang makin meningkat.

KEISTIMEWAAN SEBAGAI AHLI TONE EXCEL57a9616a8fde0PELUANG MENJANA PENDAPATAN PASIF 

Setiap bulan kita ada potensi menjana pendapatan pasif hasil daripada komisyen top-up ahli dalam network.Ini merupakan kelebihan UTAMA yang disediakan oleh syarikat Tone Excel kepada ahli-ahlinya.

te-10-duplicate-table

Lihat carta diatas, contoh duplikasi 10 orang ahli disetiap level anda. Anda cuma aktifkan 10 orang ahli baru di level 1 anda sahaja, dan ajarkan juga setiap ahli di level 1 anda itu buat benda yang sama, seterusnya kepada ahli dirangkaian 2 dan 3 anda, buat kerja yang sama. InsyaAllah anda dan  ahli di rangkaian anda juga akan mendapat hasil yang memberansangkan.

pengumpulan-big-points-bisnes-internet-online-income-usahawan-toneexcel

MATA GANJARAN BIG POINT

Setiap kali kita melakukan top-up peribadi, mata ganjaran akan di berikan mengikut jumlah yang telah di tentukan.

CASH BACK

 “Cash back” di creditkan semula sebanyak 1% / 7.5%

diskaun-hotel-tune-hotel-corporate-rate-thirty-percent-30-menginap-potongan-diskaun

DISKAUN MENGINAP DIHOTEL

Diskaun sehingga 30% apabila anda menginap di Tune Hotel dimana-mana lokasi .

lucky-draw-cabutan-bertuah-kempen-winner-car-motorcycle-price

CABUTAN BERTUAH

Cabutan bertuah bulanan melalui kempen port-in yang mengekalkan nombor lama.

pakej-percutian-umrah-vacation-free-cuti-cuti-malaysia

PAKEJ UMRAH DAN PELANCONGAN

Pakej umrah dan percutian percuma dari ToneExcel mengikut kelayakkan.

perlindungan-etiqa-takaful-lima-puluh-ribu-50k-percuma-tunetalk-toneexcel

PERLINDUNGAN INSURAN PERCUMA

Layak mendapat perlindungan takaful RM50 ribu percuma, hanya dengan melakukan top-up RM50 sebulan.

air-asia-tiket-kapal-terbang-percuma-free-big-points-tunetalk-toneexcel

TIKET PENERBANGAN PERCUMA

Mata ganjaran (big point) yang terkumpul boleh ditebus dengan tiket penerbangan Air Asia.

biasiswa-study-loan-scholarship-belajar-tanggung-pembiayaan

BIASISWA PENDIDIKAN

Boleh memohon biasiswa untuk melanjutkan pelajaran.

pinjaman-pendidikan-study-loan-pembiayaan-pelajaran

PINJAMAN PENDIDIKAN

Pinjaman pendidikan sehingga RM10K mengikut kelayakkan.

pinjaman-kesihatan-hospital-wad-bil-rawatan-tinggi-rm10k

PINJAMAN RAWATAN KESIHATAN

Pinjaman untuk rawatan kesihatan sehingga RM10K kepada yang layak.

debitcard-creditcard-kad-debit-kad-kredit-tonegroup-percuma

KAD DEBIT PERCUMA DARI TONEGROUP

Miliki kad debit dari tonegroup untuk memudahkan aliran tunai dan pembayaran komisyen.

17904322_1359869750726603_5597253868701478024_n

SYARIKAT TELAH MENDAPAT PENASIHAT SYARIAH    

Penglibatan AMANIE ADVISORS dalam proses semakkan syariah dan pensijilan
pematuhan syariah program-program dibawah TONE GROUP : Tarikh: 13 April 2017

PELUANG JADI JUTAWAN 2018

20170108_160044

Detail di SINI

pendapatan-pasif-setiap-bulan-internet-marketing-bisnes-income-pendapatan-lumayan

PENDAPATAN PASIF BERPANJANGAN

Walaupun hakikatnya, komisyen yang dibayar adalah rendah, namun harus diingat, jika setiap bulan ahli di network kita bertambah, cuba bayangkan berapa jumlah yang akan anda terima setiap bulan…ya…setiap bulan….! Jika selama ini kita hanya keluar duit setiap bulan hanya untuk belanja handfon, kan lebih baik kita belanja di tempat yang betul. Sambil guna dalam masa yang sama kita buat income.

FIKIR-FIKIR kan lah….

BAGAIMANA NAK MULAKAN?

KAEDAH PERTAMA YANG INGIN MENJADI USAHAWAN

Ikuti langkah-langkah mudah ini :

Anda hanya perlu sertai Tone Excel ini sekali sahaja seumur hidup anda, dengan mendapatkan pakej Tone Excel bernilai RM100. Dengan RM100 ini, anda akan mendapat ….

1. Sekeping simkad Tone Excel dimana didalamnya sudah ada credit airtime RM30 dan data internet 1gb.

img-20161113-wa0018

2.  Sebuah buku panduan “Buat Duit Dengan Handfon”

image25

3.  Satu laman web replika

yang tertera nama dan no. telefon anda, dengan ini boleh terus promote di fb,wassap,email,sms dll.

screenshot_20161130-125738_1_1

4.  Kebenaran sertai group penerangan whatsapp, dimana anda akan diajar cara-cara promosi secara online/ offline.

5.  Bahan bantuan (fliers)  untuk anda bergerak diperingkat awal.

6.  Kos penghantaran pakej , percuma…saya yang tanggung.

Caranya…

Bank-in RM100 ke akaun saya (zulkepli zahari).

download

Maybank :  114253018772

atau

download

RHB :   11243960008476

Selepas itu wassap/sms/ bukti pembayaran, nama & alamat pos ke no. 0108034729. Saya akan pos menggunakan poslaju dan anda tunggu sahaja “LESEN UNTUK BUAT DUIT SETIAP BULAN” ini sampai kerumah anda.

Sila hubungi saya di no.

010-8034729

atau

010-7914748.

Boleh juga tempah secara online.

Sebaik sahaja anda dapat “lesen” (ID)-Praktikkan langkah mudah ini.

  1. Jadikan ianya sebagai line utama anda.
  2. Mula cerita dengan ahli keluarga,saudara mara,kawan-kawan dan sesiapa sahaja yang guna handfon.
  3. Ajarkan (duplicate) apa yang kita buat kepada ahli dibawah rangkaian kita.

Sebelum tu, lihat dulu video ni ..>>>    VIDEO

Carta aliran bisnes tone excel

14184445-1363621017001405-4683286800564093203-n

Saya sediakan satu group wassap penerangan. Anda boleh join di group ini, dan  boleh saja left group bila-bila masa.

Join group whatsapp

images-2

=================================================

“TERKINI DAN TERHANGAT”

KAEDAH KEDUA , BAGI YANG TAK ADA MASA

AutoPasif

MAHUKAH ANDA,  JIKA ADA SATU SISTEM YANG MEMBUAT 100% KERJA PROMOSI UNTUK ANDA?

Dapatkan sistem AUTOPASIF anda sekarang…..

ANDA MUNGKIN HEBAT MENAJA ORANG, TAPI ORANG YANG ANDA TAJA ITU BELUM TENTU HEBAT…

Jadi sistem ini dapat bantu mereka, dimana kerja promosi bisnes toneexcel dijlakukan oleh sistem 100% , hanya duduk tunggu duit masuk ke akaun bank setiap bulan…

Dapatkan di sini….

👇👇👇

Sistem AutoPasif 

=========================================

Perkara Yang Perlu Anda Tahu…

  1. Toneexcel adalah program rujukan kepada syarikat telekomunikasi Tunetalk.
  2. Tunetalk adalah dimiliki oleh Celcom dan Tunegroup (syarikat Air Asia).
  3. Talian Tunetalk-Toneexcel adalah menggunakan prasarana Celcom. Celcom OK, Tunetalk-Toneexcel pun mesti OK.
  4. Toneexcel adalah syarikat yang kukuh telah bermula sejak tahun 2010.
  5. Semenjak penubuhan Toneexcel, tiada masaalah kritikal yang timbul dan terus maju.
  6. Rekod pembayaran komisyen yang cemerlang dan tiada masalah semenjak ianya ditubuhkan.
  7. Jumlah ahli yang semakin bertambah dari masa ke semasa.
  8. Modal permulaan yang sangat rendah iaitu dibawah RM100.(sekali sahaja seumur hidup).
  9. Top up minimum bulanan hanya RM20 sebulan untuk melayakkan mendapatkan komisyen.
  10. Boleh kekalkan nombor phone lama dari telco lain.
  11. Setiap top up melayakkan mendapat “bigpoints” dan boleh ditebus tiket kapalterbang Air Asia dll.

******************************************************

PERKARA YANG MENARIK PERHATIAN SAYA

  • Saya pengguna handfon
  • Modal rendah hanya sekali seumur hidup
  • Produk nya kegunaan ramai
  • Komitmen rendah
  • Tidak terikat dengan masa
  • Pulangan berulang-ulang
  • Boleh buat santai-santai
  • Jana income secara auto

 

PELUANG YANG TIDAK HARUS DILEPASKAN

20161130_093741

Ikhlas,
Sahabat Usahawan Tone Excel Anda

Zulkepli Zahari
>my  fb.page

SOAL JAWAB TONE EXCEL

Soalan 1: ToneExcel ni pakai line apa?
Jawapan: Ia menggunakan line TuneTalk. Prasarana Celcom. Dimana ada line Celcom, disitu ada line TuneTalk, dan simkad ToneExcel boleh digunakan.

Soalan 2: Mudah ke nak dapat top-up?
Jawapan: Dimana ada kedai yang menjual top-up diseluruh Malaysia, disitu ada jual top-up TuneTalk. Malah dalam Maybank2u dan CIMBClicks pun ada.

Soalan 3: Mahal ke rate panggilan dan data internetnya?
Jawapan: Saya tak tahu, yang pasti dulu saya gunakan Maxis sebulan bil saya dalam RM100, tapi selepas menggunakan toneexcel saya hanya perlu top-up RM60 sahaja untuk kegunaan yang sama. Semakin jimat pulak, guna data internet, percuma.

Soalan 4: Saya sayang nombor lama, boleh kekalkan dalam simkad ToneExcel ini tak?
Jawapan: Boleh. Anda ada pilihan samada nak menggunakan nombor ToneExcel atau nak mengekalkan no lama kedalam simkad ToneExcel.

Soalan 5: Bila En. Zul buat toneexcel ini dan apa hasilnya?
Jawapan: Saya memulakan bisnes ToneExcel ini dari 2011. Komisyen bulan pertama saya adalah RM35, kemudian ia naik dan naik setiap bulan.

Soalan 6: Bagaimana Tone Excel boleh mempunyai banyak keuntungan sehingga boleh bagi insentive kepada penggunanya?

Jawapan: = Modal untuk iklankan dalam television,news,magazine dll setiap jam, setiap hari, paling murah adalah 5 JUTA.

= Tone Excel tak buat macam tu, tapi dia bagi PENGGUNA  perkenalkan sendiri, daftarkan sendiri simkad tersebut kepada ahli lain, dan berikan modal pengiklanan itu kepada SEMUA pengguna Tone Excel. Sebab tu Tone Excel TAK JUAL di kedai. Sebab tu Tone Excel JARANG keluar TV.

Itulah sebabnya dia bagi duit untuk nak iklankan tu kepada PENGGUNA macam KAMI.

Dengan komisyen yang diberi melalui ToneExcel ini, saya mendapat
KEBEBASAN KEWANGAN

image5

Dulu… guna handfon, habis duit…

Sekarang, guna handfon dapat duit…

TESTIMONI KEJAYAAN

download-9

Sifu Mazelan Abas

image14

Sifu-sifu positive

sifu-nurul-huda-bisnes-online-internet-marketing-income-passive-telekomunikasi

“Tidak perlu guna duit gaji lagi utk bayar bil handphone! Semua free hasil dari part time promote te guna facebook sahaja.Bukan itu sahajam boleh dapat extra income untuk tabung simpanan sebagai persediaan di masa hadapan. Memang terbaik!”.- Sifu Nurulhuda Zn.

sifu-samzul-usahawan-internet-online-marketing-toneexcel-bisnes-side-income-terbaik

“Saya memilih perniagaan toneexcel kerana ciri ciri yg ada pada perniagaan toneexcel tidak ada pada perniagaan yg lain. Kelebihan utama yg akan kita perolehi setelah berusaha dalam masa yg singkat ialah pasif income yg mana ianya akn kekal kita perolehi selama mana org ramai menggunakan handphone untuk memperkembangkan bisnes ini. Ianya boleh dilakukan secara sangat santai. Kita hanya perlu sharing sahaja samaada melalui offline ataupun online”. – Sifu Samzul.

images-40

Sifu Aridz Ridzuan

images-39

Sifu Razif Yusof

download-11

Selepas ini, mungkin ANDA ?

JANGAN BERTANGGUH LAGI

image38

screenshot_20161019-124450

JANGAN TERJADI KEPADA ANDA

JOM BERSAMA NETWORK SAYA,

“SAMA-SAMA BUAT – SAMA-SAMA DAPAT”

untuk rujukkan

***********************************************************

Update dari Sifu Mazelan Abas di FB Perkembangan Terkini Tone Excel. Agak panjang tapi sangat berbaloi untuk dibaca 😊

Assalamualaikum dan Salam sejahtera untuk semua,

Ramai yang beritahu saya yang mereka dah buat tone excel dan lebih dari setahun dan pendapatan rata2nya sudah mencecah empat atau lima angka sebulan. Tak hairanlah mengapa Tone Excel membayar komisyen dalam lingkungan 15 juta ringgit setiap bulan kepada agen2 kita semua.Tak hairan pula pada bulan November 2016, kecoh sedikit apabila agen2 Tone Excel dikejar oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri. Kerana memang ramai yang berpendapatan lumayan dalam Tone Excel ini.

Tetapi ramai juga yang dah buat Tone Excel ini, dah lebih 2,3 tahun, komisyen RM500 pun masih tak sampai lagi.

Target setiap orang adalah berbeza, ada yang target dengan jumlah duit, lagi besar nafsunya, lagi besarlah jumlah duitnya, sebab itu mereka ini berapa banyak pun komisyen yang diperolehi dalam tone excel, tetap tidak cukup dan tetap belum mencapai target lagi.

Sebaiknya, letakkan perkara terbesar maknanya dalam hidup kita sebagai target untuk dicapai.

Saya pernah didatangi oleh seorang “hero yang tidak didendangkan” dalam toneexcel ini, dia jumpa saya, peluk saya, dia ucap terima kasih pada saya dan dia bagi satu hadiah yang sangat memberi pengajaran dalam hidup saya. Dia bagi kertas target yang dia tampal kat dinding masa mula2 buat toneexcel 2011 dulu. Bila saya baca kertas target tu, hati saya sebak, kerana diketemukan dengan orang hebat seperti dia dalam dunia ini. Kertas yang sudah lusuh dan koyak2 sedikit itu tertulis

“Aku mesti mahu capai satu jumlah komisyen yang cukup untuk aku berhenti kerja. Ya Allah aku mahu sangat jaga emak yang tua dan seorang diri kat kampung.”

Dia bagi kertas tu kat saya sebagai kenangan kerana dia sudah tidak memerlukan kertas target tersebut, kerana dia sudah capai apa yang diimpikan. Dia dapat jaga emak dia sepenuh masa, dia tak kerja lagi, dia dapat teruskan hidup yang selasa, semua dari rezeki yang Tuhan beri setiap 21hb melalui komisyen toneexcel ini. Emak dia kembali ke rahmatullah penghujung 2014. Semenjak itu dia simpan dan memang nak bagi kertas target itu bila ada peluang berjumpa saya. Akhirnya baru2 ini saya berpeluang dan satu penghormatan bila diketemukan dengan orang hebat seperti dia dalam satu perjumpaan yang tidak disangka2. Dekat air port Pengkalan Chepa Kelantan, waktu saya duduk sorang2 tengah hisap rokok. Itu merupakan pengalaman hebat dalam hidup saya.

Saya ada buat sedikit kajian tentang mereka yang dah capai target berbanding mereka yang belum mencapai target. Apa yang saya dapati, terdapat perbezaan yang amat ketara dari segi SIKAP mereka ini.

Yang dah capai target: Dahulu sebelum mencapai target, dekat bilik tidur mereka BERANI tampal kertas bertulis, “Saya nak capai RM20,000 sebulan dalam Tone Excel ini, untuk tanggung kos perubatan anak saya yang sakit”. Sedangkan waktu itu mereka baru saje join tone excel dan belum ada income lagi pun.

Yang belum capai: Tiada lekat apa2 kertas, TAKUT dinding kotor dan TAKUT kena ketawakan oleh orang lain.

Yang dah capai target: Dahulu sebelum mencapai target, ada kertas didinding target seminggu nak jumpa berapa orang, siap nama sekali siapa yang nak dijumpai.

Yang belum capai: Tiada lekat apa2 kertas, TAKUT dinding kotor dan TAKUT nak jumpa kawan cerita pasal bisnes.

Yang dah capai target: Dahulu sebelum mencapai target, selepas join tone excel, tahu sikit2 sahaja tentang bisnes ini, esoknya mereka terus BERANI mempromosikan kepada orang lain. Yang mana tahu mereka terangkan, yang mana tak tahu, dengan BERANI nya dia jawab tak tahu. Memang betul, untuk berkata terus terang dan untuk kata tak tahu, memerlukan KEBERANIAN.

Yang belum capai: Mereka masih memerlukan masa untuk belajar tentang tone excel ini, mereka masih TAKUT nak jumpa rakan2 atau saudara mara untuk mempromosikan Tone Excel ini. Mereka TAKUT tak dapat jawab soalan yang susah2. Mereka TAKUT kawan reject. Mereka TAKUT kena perli. Mereka TAKUT orang tak mau join bisnes kita. Selalunya selepas beberapa bulan, barulah mereka ini cuba2 promote pada orang lain atau sampai bila tak promote2 kerana asyik dok fikir apa perlu dijawab.

Yang dah capai target: Dahulu sebelum mencapai target, apabila orang bertanya, “Sudah berapa banyak komisyen yang engkau dapat sekarang?” Dengan BERANI dia jawab, “Aku baru start, komisyen aku masih kecil lagi, tapi aku sangat yakin boleh capai emapt atau lima angka dalam masa setahun dua ini”.

Yang belum capai target: Pada peringkat permulaan, apabila orang bertanya, “Sudah berapa banyak komisyen yang engkau dapat sekarang?” Biasanya mereka TAKUT untuk jawab soalan ini, atau jawapan yang diberi dalam bentuk kiasan, “Ada la, banyak jugak”, atau “Lepaslah aku nak bayar duit kereta, duit rumah” dan macam2 lagi jawapan yang berpusing2.

Yang dah capai target: Dahulu sebelum mencapai target, mereka BERANI promote setiap hari dalam facebook. Kalau tak promote pun, mereka akan update cerita mengenai Tone Excel setiap hari dalam facebook mereka. Paling kurang pun sekali sehari dan mereka melakukan perkara ini selama 2 tahun, tak mengira samada ada orang join atau tidak. Promote Tone Excel, update Tone Excel, promote Tone Excel, update Tone Excel, promote Tone Excel, update Tone Excel, setiap hari.

Yang belum capai target: Promote Tone Excel sehari 10 kali selama sebulan, bila tak ada orang join, terus TAKUT, malas dan stop.

Yang dah capai target: Dahulu sebelum mencapai target, bila mereka promote toneexcel pada orang lain, kalau orang itu tak mahu, mereka akan balik dan fikir dimana “salah aku tadi”, mungkin cara penyampaian tak elok, mungkin aku cerita kurang semangatnya, ok, next time aku akan lebih BERANI untuk baiki kelemahan ni.

Yang belum capai target: Dulu bila mereka promote toneexcel pada orang lain, kalau orang itu tak mahu, mereka akan balik dan cerita pada orang lain, susahlah buat toneexcel ini, member tu kata toneexcel ni mahal, simkad dia mahal, dia cadangkan saya buat bisnes OneXoX, saya tengah fikir nak buat bisnes tu la rasanya. Menyebabkan dia serik dan TAKUT nak promote terus bisnes ini.

Yang dah capai target: Dahulu sebelum mencapai target, mereka selalu jawab call.

Yang belum capai target: Dari awal susah nak jawab call.

Yang dah capai target: Dahulu sebelum mencapai target, mereka BERANI fokus menaja level-1, menaja level-1, menaja level-1, menaja level-1 dan supply bahan bacaan seperti website, email, buku untuk bantu downline berkembang.

Yang belum capai target: Selalu bantu downline dengan membuat perjumpaan dengan mereka sehingga tiada masa menaja level-1. Mereka TAKUT nanti downline akan kutuk mereka kerana tidak membantu.

Yang dah capai target: Dahulu sebelum mencapai target, bila hq ada buat pembaharuan, mereka akan support 200% walaupun pembaharuan itu tidak selari dengan pendapat mereka.

Yang belum capai target: Jika ada hq membuat pembaharuan yang tidak selari dengan pendapat mereka, mereka akan komplain kesana kemari tentang perkara itu. Contohnya bila website tone excel dan tone plus digabungkan, sibuk mereka komplain tentang tak puas hati dengan website baru itu.

Kita tidak akan berjumpa seumur hidup sebuah kompani yang akan bergerak mengikut kehendak dan kemahuan kita, tetapi kita yang mesti belajar menyesuaikan diri dengan pergerakkan kompani tersebut.

You cannot find the company that can suit you, you need to suit yourself.

Yang dah capai target: Dahulu sebelum mencapai target, bila orang offer bisnes lain pada mereka, mereka akan BERANI berkata “Minta maaf banyak2, ketika ini saya sedang fokus untuk mencapai target dalam bisnes saya Tone Excel ini, saya tak mahu hilang fokus”.

Yang belum capai target: Bila orang offer bisnes lain pada mereka, mereka akan kata “Boleh terangkan bisnes apa tu”. Mereka fikir kalau tak mahu dengar, TAKUT orang lain kecil hati.

Yang dah capai target: Adalah orang yang memilih sikap BERANI

Yang belum capai target: Adalah orang yang memilih sikap PENAKUT.

Dahulu saya juga seorang yang PENAKUT, selepas saya BERANI mecahkan dinding tersebut, baru saya dapat melihat satu pemandangan yang lain dan merasai;
* Betapa indah dan seronoknya, bila hidup tiada hutang. Tiada hutang kereta, rumah, orang, bank, Lembaga Hasil.
* Betapa indah dan seronoknya, bila dapat membantu orang lain menjadi gembira.
* Betapa indah dan seronoknya, dapat naik kereta idaman dan rumah idaman yang dibeli secara tunai.
* Betapa indah dan seronoknya, tak perlu bekerja seperti orang lain, tak perlu kena marah dengan boss.
* Betapa indah dan seronoknya, bila tidak perlu memikirkan pasal duit lagi, duit simpanan yang cukup, setiap 21hb walaupun tidak bekerja, duit akan ada ratusan ribu ringgit dalam bank akaun, tinggal cucuk sahaja bila nak pakai.
* Betapa indah dan seronoknya, ketika Tuhan berikan ketenangan jiwa dan melapangkan dada dari kerisauan dan ujian sedangkan Dia jugalah yang memberikan ujian tersebut.

Nasihat saya, pecahkan dinding TAKUT itu, kerana disebelahnya, terdapat satu pemandangan yang sangat-sangat indah.

Daripada:
Mazelan Abas

********************************************

*🚘BADAI KEHIDUPAN🚘*

Seorang Anak memandu kereta bersama ayahnya.
Setelah bbrp puluh kilometer, TIBA² awan hitam dtg bersama angin kencang. Langit mjdi gelap. Bbrp kenderaan mulai
Ketepi & berhenti.
“BAGAIMANA, Ayah? Kita berhenti?”, Si Anak bertanya.
“Teruskan.. !”, kata Ayah.
Anaknya TETAP memandu keretanya. Langit makin gelap, angin bertiup kencang. Hujanpun turun.
Bbrp pohon tumbang, BAHKAN ada yg
diterbangkan angin. Suasana sangat menakutkan . Terlihat kenderaan² besar juga mulai ketepi & berhenti.
“Ayah…?”
“TERUSLAH memandu!” kata Ayah sambil terus melihat ke depan.
Anaknya TETAP memandu dgn bersusah payah.
Hujan lebat menghalangi pandangan HANYA berjarak bbrp meter saja.
Si Anak mulai takut.
NAMUN… tetap memandu WALAU sgt perlahan.
Setelah melepasi bbrp kilo ke depan, dirasakan hujan mulai
reda & angin mulai berkurangan. SETELAH bbrp kilometer
lagi, SAMPAILAH mereka ketempat yg cerah & matahari bersinar.
“SILA berhenti & keluarlah”, kata Ayah.
“KENAPA sekarang?”, tanya-nya .
“Agar kau BOLEH MELIHAT seandainya berhenti di tengah badai”.
Sang Anak berhenti & keluar. Dia melihat jauh di belakang sana badai masih melanda. Dia MEMBAYANGKAN orang² yg berada di sana. BARU dia faham bahwa JANGAN SESEKALI BERHENTI di tengah badai KERANA akan terjebak dalam ketidak pastian.
JIKA kita sdg menghadapi “badai” kehidupan, TERUSLAH berjalan, JANGAN berhenti, & putus asa krn kita akan tenggelam dlm keadaan yg terus menakutkan.
LAKUKAN saja Apa yang dpt kita lakukan, & yakinkan diri bahwa BADAI PASTI BERLALU
KITA tidak kan pernah berhenti tetapi maju terus, Kerana kita yakin bahwa di depan sana Kepastian dan Kejayaan ada untuk kita…

*HIDUP TAK SELAMANYA BERJALAN MULUS!!!*

Θ * PERLU * _batu kerikil_ supaya kita *BERHATI-HATI*..
Θ * PERLU * _semak berduri_ supaya kita *WASPADA*..
Θ * PERLU * _Persimpangan_ supaya kita *BIJAKSANA* dalam *MEMILIH*..
Θ * PERLU * _Petunjuk jalan_ supaya kita punya *HARAPAN* tentang arah _masa depan_..

•• Hidup PERLU *MASALAH* supaya kita _tahu_ kita punya *KEKUATAN*..

•• * PERLU * _Pengorbanan_ supaya kita tahu cara *BEKERJA KERAS*..

•• * PERLU * _airmata_ supaya kita tahu *MERENDAHKAN HATI*

•• * PERLU * _dicela_ supaya kita tahu bagaimana cara *MENGHARGAI*..

•• *PERLU* _tertawa & senyum_ supaya kita tahu *MENGUCAPKAN SYUKUR*..

•• *PERLU* _Orang lain_ supaya kita tahu kita *TAK SENDIRI*..

Jangan~ selesaikan *MASALAH* dgn _mengeluh, berkeluh kesah, dan marah”_, Selesaikan saja dgn *sabar, bersyukur*, dan jangan lupa *TERSENYUM*.

Teruslah *MELANGKAH* walau mendpt *RINTANGAN*, Jangan~ _takut_..
Saat tidak ada lg *tembok* utk _bersandar_, masih ada *lantai* utk _bersujud_.

Perbuatan baik yg paling *sempurna* adalh perbuatan baik yg tidak~ _terlihat_, Namun.. Dpt dirasakan hingga jauh kedlm *relung hati*.

Jangan~ menghitung apa yg *hilang*, namun hitunglah apa yg *tersisa*.

Sekecil apapun *penghasilan* kita, pasti akan cukup bila digunakan utk _Keperluan_ Hidup.
Sebesar apapun *penghasilan* kita, pasti akan kurang bila digunakan utk *Gaya Hidup*.

Tidak selamanya kata-kata yg *indah* itu _benar_, juga *tidak*selamanya kata-kata yg *menyakitkan* itu _salah_. Hidup ini terlalu *singkat*, lepaskan mereka yg menyakitimu, *sayangi* mereka yg _peduli_ padamu. Dan *berjuanglah* utk mereka yg _berarti_ bagimu.

*Bertemanlah* dg semua org, tapi *bergaulah* dg org yg _berfikiran POSTIF_ dan mempunyai _nilai hidup_ yg benar, krn pergaulan akan *mempengaruhi* cara kita hidup dan *masa depan* kita.

credit : untuk Sifu Zam

*********************************************

GELOMBANG BESAR

Ramai yang tanya saya cara terbaik untuk sponsor orang baru, apakah rahsianya, saya jawab mana ada rahsia. Jumpa orang baru, terangkan, saya akan berikan satu buku yang bertulis nama/no phone/no idp/ saya di muka surat pertama. Itu sahaja cara saya. Cara tersebut bukanlah rahsia, dan semua orang tahu, cuma nak ikut tak mahu ikut sahaja.

Dulu, saya pernah kata Bisnes TuneTalk/ToneExcel ini adalah yang terbaik di dunia, dan yang paling bestnya ia lahir di bumi bertuah Malaysia ini. Tempat kita makan/minum dan meneruskan kehidupan disini. Sekarang di facebook telah ramai yang mengikuti slogan ini, dan mereka sudah mula beranggapan bahawa inilah bisnes terbaik setakat ini yang saya tahu, (mungkin ada yang lain tapi saya tak tahu).

Dalam sejarah negara kita ada beberapa gelombang besar yang saya panggil phenomenal wave yang melanda negara kita, diantaranya.

1) Penggunaan Facebook.
Pada tahun 2004, bulan Febuary, seorang bernama Mark Zuckerberg, bersama-sama rakannya di Harvard University, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz dan Chris Hughes telah mencipta satu social media bernama Facebook. Ada yang menolak diperingkat awal, ada yang memang tak suka untuk berfacebook satu ketika dulu, tetapi jika ia merupakan gelombang besar, suka tak suka sekali pun, sehingga 2hb May 2013, 1.11 billion orang sedang menggunakan facebook. Di Malaysia sahaja, bilangan penduduknya adalah 29,179,952 orang, pengguna internet sudah mencecah 17,723,000, tetapi pengguna facebook sahaja sehingga 13,589,520. 13 juta setengah, besar tu, itulah penangan jika satu-satu gelombang besar melanda. Cumanya ia mengambil masa beberapa tahun, baru kita dapat merasakan bahawa ianya merupakan satu gelombang besar.

2) Pengguna handphone.
Pada 1983, Data Telecommunications System (Datel) telah diperkenal di negara kita. Dua tahun selepas itu, iaitu pada 1985, ATUR, wireless telephone system yang pertama telah dikeluarkan oleh Jabatan Telekom Malaysia (JTM). Waktu itu, boleh dibilang dengan jari berapa orang yang pakai ATUR, orang tersebut tergolong dalam golongan orang ajaib. Pada peringkat awal, ada orang beranggapan, tidak mungkin mereka akan pakai hp suatu hari nanti, kerana mungkin disebabkan harga atau pun ia dianggap barang yang sangat canggih. Tetapi apabila gelombang besar melanda, sehingga tahun 2011 sahaja, pengguna Maxis mencecah Maxis 13.9 juta orang, Celcom 13.0 juta orang, Digi 10.5 juta orang dan U-Mobile 4.0 juta orang. Suka atau tidak, mereka tidak boleh lari  dari menjadi pengguna handphone. Cumanya ia mengambil masa beberapa tahun, baru kita dapat merasakan bahawa ianya merupakan satu gelombang besar. Ada yang mengambil peluang ketika berlakunya gelombang seperti ini diperingkat awal, diantara syarikat atau individu yang menyambar peluang ini adalah, Ananda Krishnan, Saudi Telecom Company, Axiata Group Berhad, Telenor, U TV dan STT Communications. Tidak hairanlah mengapa mereka meraih keuntungan lumayan dari gelombang ini.

3) Ramalan saya – benar belaka – kata umbrela , satu lagi gelombang besar akan berlaku: Pakai handphone Dapat Duit.
Pada Feb 2010, ToneExcel menanda tangani perjanjian bersama TuneTalk untuk membuat referral program. Jika telco lain, apabila mereka menjual topup, mereka akan berikan kepada wholeseller/distributer/retailer dan akhirnya sampai ketangan user. ToneExcel mengubah sedikit konsep ini dan memberikan keuntungan tersebut terus kepada user tanpa lalu orang tengah. Pada April 2010, TuneTalk/ToneExcel dilancarkan secara rasmi. Sehingga kini ToneExcel sudah berumur 6 tahun, panggunanya masih sedikit hanya 1juta lebih orang sahaja, tetapi bilangan orang yang mendapat income beribu ringgit, malahan berpuluh ribu ringgit setiap bulan semakin meningkat, sesiapa yang menyambar peluang diperingkat awal ini, mula merasakan kelebihan menjadi pengguna TuneTalk/ToneExcel, dan apabila lengkap kitaran gelombang besar ini berlaku sepenuhnya, maka, anda sendiri boleh mengagak apa yang akan berlaku………. Cumanya ia mengambil masa beberapa tahun, baru kita dapat merasakan bahawa ianya merupakan satu gelombang besar, dan mungkin waktu itu ia agak terlambat untuk kita bertindak.

Saya cadangkan sambar peluang ini, jika ramalan saya benar, anda akan mendapat faedah daripadanya, jika ramalan saya salah, saya rasa anda tidak akan rugi apa-apa.

“Mazelan Abas”

********************************************

Terima kasih kerana sudi luangkan masa anda untuk membaca laman web saya yang tidak seberapa ini, dan saya amat “excited” melihat anda Bermula.

Jumpa anda lagi..

Ikhlas,

Zulkepli Zahari

zulkepli.com

***********************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *